neděle 9. listopadu 2014

Pravda o případu Harryho Queberta

autor: Joël Dicker
originální název: La vérité sur l´affaire Harry Quebert
nakladatelství: Argo, www.argo.cz
rok vydání: 2013
překlad: Michala Marková
"Jak dlouho trvá napsat knihu, Harry?"
"To je různé."
 "A na čem to závisí?"
"Na všem." 

30. srpna 1975 zmizela v malém americkém městečku Aurora patnáctiletá Nola Kellerganová. Po více než třiceti letech je její tělo náhodně objeveno na pozemku patřícímu slavnému spisovateli Harrymu Quebertovi. Z analýzy těla vyplyne, že Nola byla zavražděna. Spolu s ostatky je nalezen také rukopis autorova slavného románu Kořeny zla a on se stává hlavním podezřelým. Na pomoc Harrymu přijíždí jeho bývalý žák a přítel, Marcus Goldman, mladá literární hvězda. Marcus se pouští do pátrání a postupně zjišťuje pravdu o tom, co se v létě 1975 skutečně stalo.
 
Označit tuto knihu za detektivní román by bylo velmi nedostatečné, v knize totiž naleznete mnohem víc než jen pátrání po pachateli. Každá postava má svou minulost a své tajemství, díky tomu se v knize skrývá  krom kriminální linie také příběh o neobvyklém přátelství, nevšední milostný vztah, příběh viny a snahy o vykoupení, příběh o dlouho skrývaném tajemství a o tom, že pravda se někdy skrývá pod mnoha vrstvami dobře míněných lží.
Hlavními postavami jsou dva spisovatelé, Harry a Marcus. Harry zastává v jejich vztahu pozici mentora a rádce, to díky němu je Marcus tím, kým je. Marcus momentálně trpí tvůrčí krizí, pátráním tedy zabíjí dvě mouchy jednou ranou - pomáhá svému příteli a zároveň sbírá podklady ke své nové knize. Marcus je zároveň hlavním vypravěčem příběhu - ovšem ne jediným. Děj je často narušován retrospektivními návraty do minulosti, vypravěči se tedy střídají a mění podle toho, kdo byl přímým účastníkem či pozorovatelem scény, kterou popisuje. Stává se tak, že jedna scéna je nahlížena a vyprávěna z pohledu více osob, vyznění se tedy mění podle toho, jak kdo danou chvíli prožíval. Jako čtenáři si tedy nemůžeme být nikdy jisti, zda čteme objektivní pravdu, nebo jen to, co vypravěč chce, abychom věděli. Charaktery nejen Harryho a Marcuse, ale mnoha dalších postav, obyvatel na první pohled obyčejného maloměsta, jsou hlavními přednostmi románu, postavy jsou totiž všechno, jen ne černobílé. Během čtení jsem několikrát změnila názor na většinu hrdinů, nejzajímavější mi přišla právě oběť - Nola Kellerganová.
Kniha není zcela dokonalá, zvláště její detektivní linka - leccos je velmi přehnané (například vyhánění ďábla), podezřelí se střídají jako na běžícím páse, aby se nakonec vrahem ukázal někdo, koho byste rozhodně netipovali, některé momenty jsou zbytečně melodramatické a působí vykonstruovaně, nicméně jako celek mohu říci, že fungovala beze zbytku. Čtenáře vtáhne do děje, posledních 200 stran jsem se doslova nemohla odtrhnout, touha dozvědět se pravdu mě popoháněla stále kupředu až k překvapivému finále.

Žádné komentáře:

Okomentovat