pondělí 1. prosince 2014

Ta druhá zapisovatelka

autor: Suzanne Rindellová
originální název: The Other Typist
nakladatelství: JOTA, s.r.o.
rok vydání: 2013
překlad: Naďa Funioková

Tento román osciluje mezi detektivkou, satirou, psychologickým románem a zpovědí. Ať je, čím je, jednoznačně má ale styl a nápad.
         Povedená prvotina americké autorky nás zavede do New Yorku do roku 1924. Veskrze obyčejná, až nudná Rose Bakerová pracuje jako stenotypistka na policejní stanici. Zapisuje výpovědi zlodějů, vrahů a násilníků. Platonicky miluje svého nadřízeného seržanta a opovrhuje poručíkem.  Její život zásadně změní Odalie Lazareová, krásná, fascinující, charismatická, okouzlující.  Rose v nové kolegyni konečně najde přítelkyni, v jejímž slunečním svitu se může vyhřívat a k níž může vzhlížet. Anebo ne?
      Příběh vypráví samotná Rose a její způsob podání je také jednou z předností románu. Je zároveň  ostrá jako břitva, všímavá, upřímná, důsledná. Bohužel ale vidí to, co vidět chce, a naopak ignoruje zcela zřejmá fakta. Její smysl pro pořádek a spravedlnost je rovněž diskutabilní.     
           Kniha je velmi, velmi čtivá. Ačkoli se z hlediska děje nic převratného  nekoná, spisovatelčino vypravěčství udrží čtenáře v pozornosti až do poslední stránky. Rindellová sází na čtenářovu zvědavost - několikrát předešle, že se "něco" stalo, mluví o jakési tajemné, zničující události s nevratnými důsledky. A vy chcete vědět víc. Osobně jsem si čtení jednoduše užívala. Rose jsem občas litovala, občas se nad ní pousmála, občas měla chuť s ní zatřást (zvláště při scénách se seržantem), ale většinu času ji zcela chápala. Člověk se občas zkrátka nechá zmámit, zlákat, okouzlit, zaslepit. Jenže to jsem ještě netušila, co na mě čeká v samotném závěru - na knize zvláště oceňuji fakt, že vše, co jsem si o Rose a Odalii myslela, dokázala autorka jedinou větou obrátit naruby.
 
 
80%
    

Žádné komentáře:

Okomentovat